Melasma / Pigmentfläckar

Jag har sk. melasma (bruna fläckar på huden). Jag minns inte exakt när jag fick det första gången men jag tror det var redan för 11-12 år sedan. Jag var då runt 20 och solade väl en del. Jag tänkte inte så mycket på solskydd heller, speciellt inte i ansiktet. Jätte korkat! Lätt att vara efterklok.

Detta blev sen värre när jag var gravid. Vilket är vanligt.

Det är vanligt att de här fläckarna bleknar något under vintern för att sen komma tillbaka under sommaren när man vistas mer i solen igen.

De här fläckarna har i alla fall med hormoner att göra och det kan drabba gravida kvinnor eller de som äter p-piller. Det är ofarligt men det är ju inte speciellt fint eller roligt att behöva ha detta. Undviker man solen helt kan det blekas och nästan försvinna (för en del) och det finns även blekande krämer man kan använda för att påskynda den här effekten. Det är extra viktigt att använda ett riktigt högt solskydd och att helst undvika solen så mycket det går. Det gäller även solarium!

Jag tycker inte alls det är speciellt kul att ha dessa fläckar i ansiktet. Det känns fult och besvärande.

Jag sminkar mig alltid och jag föredrar foundation som är lite mer täckande än kanske de flesta andra skulle göra. Det betyder ju dock inte att jag vill ha ett jätte tjockt lager eller mask på mig som känns obehaglig. Eller som täpper till porerna.

Man kan såklart göra laserbehandling eller nånting mer ”drastiskt” men det är ju också en lite dyrare behandling. Jag vet inte om det kanske är mer effektivt på vanliga pigmentfläckar eller om det kan funka för dem med melasma också. Jag kollade lite snabbt och en behandling (ELOS IPL) kan kosta ca 2000 kr för hela ansiktet och då måste man oftast göra den upprepade gånger för att det ska försvinna. Finns även andra typer av laserbehandlingar och det kan kosta runt 10 000 kr innan det är borta. Kanske är det något man vill göra på sikt?

Eftersom jag ändå tycker det är roligt att sminka mig och att det döljer det mesta så har jag inte haft behov av att göra nånting mer åt mina problem. Jag har ju börjat att använda Exuviance nu och det har hjälpt till att bleka mina fläckar något också.

I sommar tänkte jag satsa på rejält solskydd dagligen (SPF 50+). Jag hoppas jag slipper få värre fläckar i sommar/höst.

Jag har annars inte så svårt att bli brun på kroppen och jag brukar inte bränna mig så mycket heller. Det är ju fint och fräscht med lite solbränna men jag får väl försöka hitta nån bra brun-utan-sol till ansiktet istället. Tips någon?!?!

 

2 svar till “Melasma / Pigmentfläckar

 1. Anita BJ 16 augusti 2013 kl. 9:45 f m

  Hejsan! Jag har senaste två-tre åren börjat besväras av liksom flammiga pigmentfläckar i pannan som nu i sommar även dykt upp på kinderna. Inte så kul. Jag har undrat vad det kan bero på men har misstänkt hormoner eftersom det dykt upp efter att jag fött barn för nåra år sen. Det var bra att få se din bild och läsa ditt inlägg så tack så mycket för det!
  Vänliga hälsningar
  Anita

  • lulillan 31 augusti 2013 kl. 9:06 f m

   Trist med dina besvär men roligt att du ändå uppskattade mitt inlägg! Jag har mycket bättre med mina fläckar nu efter ca 2½ år. Detta inlägg skrev jag ju 2011. Jag har använt hudvård med syror, högt solskydd, och inte solat ansiktet överdrivet mycket. Mina fläckar är blekta och kan täckas enklare med smink nu. De besvärar mig inte lika mycket men de finns ändå där. Jag måste alltid tänka på att inte utsätta mig för sol och speciellt inte utan skydd för då kommer de tillbaka direkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: